Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Образование

STEM oбучението набира все по-голяма популярност

Тази система позволява на децата да се адаптират в съвременния свят, посочи Ренета Богданова, мениджър "Бизнес развитие" в ЧСУ "Цар Симеон Велики"

гледано: 3614   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Преподаването на природни науки се променя от теоретично към практическо със STEM* методиката. Ако тя бъде комбинирана с инвестиции в учители, ученици и преживяванията на деца, STEM центровете ще се превърнат в задължително условие за правене на наука. Това мнение изрази в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването "Бизнес старт" Ренета Богданова, мениджър "Бизнес развитие" в ЧСУ "Цар Симеон Велики".
Още по темата

„STEM oбучението все повече се налага, защото тази методика е по-скоро начин на мислене и изисква определен тип умения. За да може да иновираш и да изследваш, трябва да имаш определен тип комплект от умения, които са критични за младия човек в сферата на природните науки и ще му позволят да се адаптира в непрекъснато развиващото се съвремие“, коментира Богданова.

Тя е убедена, че науката трябва да е интересна, затова и на 15 май ще се проведе първото състезание за практическа наука „Асен Йорданов“, за да упражняват децата своите умения на терен.

"Много често срещам хора, които казват "аз не съм добър по математика или в изучаването на езици", посочи Богданова, но смята, че с положен труд човек може да стане по-добър във всякаква сфера. - Ние разглеждаме науките като вид умение и подход."

По думите й децата имат естествен интерес към изследването, като въпросът е как той да не се загуби в процеса на обучение.

"Много е важно, ако детето има интерес, той да не се възпира. Ако пък бъде загубен, трябва да се опита с доверие и спокойствие в семейната среда, този интерес да се възвърне", съветва мениджърът "Бизнес развитие" в ЧСУ "Цар Симеон Велики" и посочи, че детето трябва да усеща подкрепа в съответната сфера.

Ренета Богданова изтъкна, че критичното мислене сред децата се развива с помощта на баланс между академичното и практическото обучение, като чрез съответните провокиращи въпроси, проекти или цели може да се идентифицира техният интерес.

*STEM е широко прилагана в страните от Западна Европа и САЩ обучителна система. Името е съкращение от първите букви на английските думи за наука, технология, инженерство и математика (science, technology, engineering, maths). 

В кои области ще се представят децата в първото състезание за практическа наука „Асен Йорданов“? 

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Образование
Международно признание за проекта за изграждане на научен капацитет SCHOLARNET